Specializarea: Saxofon

Profesor: Cristian Mandache

Tel: 0741. 603607

La 7 februarie se împlinesc 122 ani de la moartea inventatorului Adolphe Sax. Saxofonul se numără printre cele mai uşoare instrumente muzicale de suflat, atât datorită formei sale cât şi a sunetului inconfundabil. A apărut oficial în lumea muzicii la 28 iunie 1846, brevetat de un belgian, Adolphe-Joseph Sax, care încerca să acopere golul existent între suflătoarele din lemn şi cele din alamă în cadrul orchestrelor.

Viaţa saxofonului a continuat şi după moartea lui Sax, devenind în linii mari ceea ce îşi dorise inventatorul: cel mai puternic dintre instrumentele de suflat din lemn, iar dintre cele din alamă cel care se adaptează cel mai uşor. Tocmai de aceea mari compozitori ca: Maurice Ravel, Georges Bizet, Dmitri Şostakovici, George Gershwin sau Giacomo Puccini nu l-au ocolit în operele lor. 

Tonul său inconfundabil s-a pliat însă perfect pe muzica de jazz. Şi o dată cu apariţia acestuia, popularitatea şi prestigiul instrumentului au crescut exponenţial, saxofonul devenind un adevărat simbol pentru acest stil muzical.

Din multitudinea genurilor de arta existente, muzica este una dintre cele mai apropiate sufletului omenesc, ea insotindu-ne pe buna dreptate pe parcursul intregii vieti. De la momentul aparitiei si pina astazi, cale de milenii muzica se include ca element inerent in viata societatii, in constiinta si natura omului. Alaturi de alte descoperiri ea a devenit un mare fenomen al lumii, acompaniind istoria civilizatiei umane in perioadele de mari avinturi, precum si in cele de declin.

Prin urmare, ar fi greu sa ne imaginam pe cineva ca s-ar putea lipsi totalmente de muzica in viata sa. Aflindu-se in fiecare din noi, ea actioneaza ca unul din remediile cele mai importante in serviciul corpului si sufletului nostru.

Fara indoiala, muzica are influenta asupra individului, ritmul si armonia ocolind filtrele logice si analitice ale mintii, isi croiesc drum spre comorile ascunse ale sufletului stabilind contact direct cu sentimentele profunde din adincul memoriei si imaginatiei.

,,Spune-mi ce muzica asculti ca sa iti spun ce caracter ai, sau ce simti sau cine esti ‘‘. Muzica exprima caracterul unui om si starea lui de spirit.

In concluzie: daca iubiti saxofonul sau clarinetul, eu va astept la Scoala Populara de Arte sa invatam acest frumos instrument, abordind o gama variata de genuri muzicale (usoara – cafe, jazz si populara).

 

 

Leave a Comment