Specializarea: Saxofon
Profesor: Cristian Mandache
Tel: 0741. 603607
La 7 februarie se împlinesc 122 ani de la moartea inventatorului Adolphe Sax. Saxofonul se numără printre cele mai uşoare instrumente muzicale de suflat, atât datorită formei sale cât şi a sunetului inconfundabil. A apărut oficial în lumea muzicii la 28 iunie 1846, brevetat de un belgian, Adolphe-Joseph Sax, care încerca să acopere golul existent între suflătoarele din lemn şi cele din alamă în cadrul orchestrelor.
Viaţa saxofonului a continuat şi după moartea lui Sax, devenind în linii mari ceea ce îşi dorise inventatorul: cel mai puternic dintre instrumentele de suflat din lemn, iar dintre cele din alamă cel care se adaptează cel mai uşor. Tocmai de aceea mari compozitori ca Maurice Ravel, Georges Bizet, Dmitri Şostakovici, George Gershwin sau Giacomo Puccini nu l-au ocolit în operele lor.
Tonul său inconfundabil s-a pliat, însă, perfect pe muzica de jazz. Şi o dată cu apariţia acestuia, popularitatea şi prestigiul instrumentului au crescut exponenţial, saxofonul devenind un adevărat simbol pentru acest stil muzical.
Din multitudinea genurilor de artă existente, muzica este una dintre cele mai apropiate sufletului omenesc, ea însoțindu-ne, pe bună dreptate, pe parcursul întregii vieți. De la momentul apariției și până astăzi, cale de milenii, muzica se include ca element inerent în viața societății, în conștiința și natura omului. Alături de alte descoperiri, ea a devenit un mare fenomen al lumii, acompaniind istoria civilizației umane în perioadele de mari avânturi, precum și in cele de declin.
Prin urmare, ar fi greu să ne imaginam pe cineva că s-ar putea lipsi totalmente de muzică in viața sa. Aflându-se în fiecare dintre noi, ea acționează ca unul din remediile cele mai importante în serviciul corpului și sufletului nostru.
Fără îndoială, muzica are influență asupra individului, ritmul și armonia ocolind filtrele logice și analitice ale minții, își croiesc drum spre comorile ascunse ale sufletului, stabilind contact direct cu sentimentele profunde din adâncul memoriei și imaginației.
,,Spune-mi ce muzică asculți ca să iți spun ce caracter ai sau ce simți sau cine ești ‘‘. Muzica exprimă caracterul unui om și starea lui de spirit.
În concluzie: dacă iubiți saxofonul sau clarinetul, eu va aștept la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” să învățăm acest frumos instrument, abordând o gamă variată de genuri muzicale (ușoară – cafe, jazz și populară).