RIP Traian Mocanu! 1954 - 2020

“Luni 30 martie 2020, a plecat pe drumul fara intoarcere al Eternitatii pictorul iesean Traian Mocanu, om bland la suflet, poet si scriitor. Un om pe care il ascultai fascinat ore in sir, povestind lucruri extraordinare, multe nestiute de oricine, despre marile personalitati ale tarii si lumii, artisti, politicieni, filosofi, regi si regine. Un om rar, cu suflet minunat; i-a cunsocut pe Emil Cioran si Eugen Ionesco la Paris. Sa-l fi auzit cum vorbea despre pictori celebri, cum vorbea despre "badia Brancusi"… A iubit arta. In calitate de director al Scolii Populare de Arte Iasi a creat multe evenimente artistice, a fost un sprijinitor al culturii iesene. Am facut impreuna planuri minunate, ar fi fost frumos daca le-am fi realizat pe toate. Dumnezeu sa te odhneasca in pace, Traian Mocanu, si sa zugravesti galeriile Raiului la fel de frumos ca tablourile minunate pe care ni le-ai lasat mostenire pe Pamant! RIP Badie Traiane!” (Silviu LABES)

Traian Mocanu 1954 - 2020

Pictor şi scriitor român.
A absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucureşti (1977). Proiectant, scenograf, profesor. Consilier la Inspectoratul pentru Cultură Iaşi. Debutează în Luceafărul (1972). Colaborează la: Cronica, Convorbiri literare, Dacia literară, Symposion, ş.a. Expoziţii personale în ţară şi în străinătate. Membru UAP.
Opera: La marginea nimicului (1997); Arta ieşeană contemporană (2000).

TRAIAN MOCANU, UN PICTOR CARE TE CUCEREŞTE „DINTR-O SUFLARE”

Vernisată recent la Galeria de artă „DANA”, expoziţia maestrului Traian Mocanu, intitulată deloc întâmplător „Dintr-o suflare”, şi-a confirmat în faţa numerosului public prezent incitantul ei titlu. Cele 53 de tablouri de mari dimensiuni expuse de consacratul pictor ieşean pe simezele primitoare de la parterul şi etajul galeriei şi-au impresionat, fiecare în parte şi toate împreună, privitorii …dintr-o suflare. Afirmaţia nu este nici ea una anume căutată; aceasta având în substrat o impresie generală asupra panoramei picturale ce se înfăţişează ochiului atent într-o diversitate de forme şi culori, într-un labirint al imaginilor alternante de umbre şi lumini, ca un corolar al unei arte, abstracte sau nu, exercitată de autor dintr-o răsuflare a propriei conştiinţe creative ajunsă la maturitatea ei.

Departe de a avea o tentă ostentativă a compoziţiei sale, expoziţia „Dintr-o suflare” a pictorului ieşean Traian Mocanu, a 3-a „personală” la Galeria „DANA”, de la intrarea acesteia în circuitul artei ieşene, din 2007, se recomandă singură printr-un remarcabil şi veritabil discurs plastic al autorului privind modelarea sufletească a frumosului din viaţa noastră de zi cu zi. Fie şi numai pentru acurateţea acesteia, expoziţia maestrului Traian Mocanu poate fi apreciată dintr-o suflare ca o deplinătate a reuşitei! Felicitări, maestre!

Despre maestrul Traian Mocanu aflăm o succintă „carte de vizită” din programul de sală al expoziţiei, ce impresionează prin palmares. S-a născut la 26 august 1954, la Iaşi. A absolvit Institutul de Arte „N. Grigorescu” de la Bucureşti în 1977. Începând de la debutul din 1976 a realizat 25 de „personale”, la Bucureşti, Iaşi, Chişinău, Augsburg, Paris, Suedia, New York, Toronto, Budapesta, Viena, Magdenburg, Lisabona. Are lucrări reţinute în colecţii particulare din România, Franţa, Grecia, SUA, Canada, Israel, Italia, Mexic, Anglia, Turcia, Suedia, Portugalia, Martinica. A obţinut numeroase premii pentru pictură, dintre care cel mai important este „Premiul de Excelenţă al UAP” din 2003.

Interesant este şi faptul că în afară de atracţia picturii, Traian Mocanu a fost ademenit cu timpul şi de creaţia poetică, în care a debutat în 1997 cu volumul de versuri „La marginea nimicului”, la care s-au mai adâugat treptat şi altele, precum „Iluzia optică” (2002), „Atelierul – mocanofoze I” (2007), „Atelierul- mocanofoze II” (2011), „Mielul de apă”(2012) şi „Efemeride” (2014). Aflând despre această dualitate creativă a maestrului Mocanu, privitorul va întrezări lesne în tablourile lui un „interludiu” artistic al penelului cu poezia, nuanţându-i sensibil stările lui sufleteşti. La tot acest sumar biografic poate ar mai fi de adăugat şi faptul notabil că maestrul Traian Mocanu este prezent şi în monumentalul volum antologic „Un secol de arte frumoase la Iaşi”, realizat, în 2004, la Editura ART XXI, în condiţii grafice deosebite, de către reputatul critic de artă Valentin Ciucă, care avea să-i includă, în afara celor 4 reproduceri ale unor tablouri, şi o însemnată apreciere critică, din care spicuim: „Poet, pictor, cronicar plastic, editor al jurnalelor unor confraţi defuncţi, Traian Mocanu, profesionist exersat, a trecut cu lejeritate de la un structuralism animat de frisoanele construcţiei şi de apetitul pentru organizare compoziţională spre lucrări ţintind portretul, natura statică, motivul decorativ. Trece uşor de la discursul controlat raţional la cel aluziv sau complet abstract, de la un cromatism vivace la monocromie.”

Moderat de Smaranda Bostan – curator, vernisajul expoziţiei „Dintr-o suflare” a maestrului Traian Mocanu a fost jurizat de către Maria Bilaşevschi – critic de artă şi de Emanuela Ilie – conf.dr. la Universitatea de Arte „George Enescu”, ale căror „prestaţii de specialitate” aveau să sublinieze strădaniile şi meritele artistului în finalitatea acestei noi expoziţii revelatoare.

Dovedindu-şi şi de această dată clasa „intruziunii” în structura filonului pictural al operei artistului, cuvântul Mariei Bilaşevschi, o prezenţă de marcă la majoritatea expoziţiilor găzduite de Galeria „DANA” şi nu numai, avea să descifreze măcar şi câteva dintre „simbolurile ce incorporează nostalgii sau contradicţii existenţiale” zugrăvite de autor cu talent meşteşugit în tablourile ce compun expoziţia „Dintr-o suflare”. În finalul acestuia, cu reputaţia-i recunoscută, Maria Bilaşevschi avea să conchidă: „Traian Mocanu pare că derulează filmul unei munci desfăşurate în singurătatea eremită a atelierului, conturând profilul unui artist care explorează autonomia expresivă a liniei, care dă astfel profil unui univers oniric într-o zidire de imagini.”

Invitată la cuvânt, nici Emanuela Ilie, apreciat pedagog artistic universitar, n-avea să lase mai jos „stacheta” aprecierii sale critice, exprimată „dintr-o proprie suflare”, asupra noii expoziţii personale a maestrului Traian Mocanu, în care „nu numai tehnica particulară, lesne recognoscibilă, a artistului mereu preocupat să ofere privitorului iluzia – ieşirii din tablou – ci şi motivele cu certă încărcătură simbolică pe care acesta le investeşte cu funcţia de revelator al transcendenţei: figuri translucide, arbori umanizaţi, forme obiectuale anamorfice, hieroglife, caverne, subterane labirinturi, diluvii eliberatoare. Altfel spus, metamorfoze revelatorii (…) care oferă posibilitatea accesului la sacru.” Aprecierea cuvântătoarei s-a extins şi asupra întregii personalităţi a artistului – poet, din care au fost citate, spre exemplificare, câteva versuri de mare rezonanţă meditativă.

Respectându-se „tipicul” oricărui vernisaj, la sfârşit, a fost invitat la cuvânt maestrul autor, Traian Mocanu, care în cuvinte calde avea să mulţumească numeroasei asistenţe, colegilor de breaslă, prietenilor şi cunoscuţilor şi nu în ultimul rând, prezentatoarelor şi Galeriei „DANA”, excelentă gazdă primitoare. De reţinut este şi faptul deosebit că pictorul Traian Mocanu nu a uitat să evoce în cuvântul său şi figura luminoasă a mentorului său, pedagogul şi pictorul Mircea Ispir, „cel care, cu har didactic, avea să-i îndrume şi să-i călăuzească paşii în lumea artei şi a penelului”. Onorantă declaraţie a unui pictor, devenit la rându-i o emblemă a artei ieşene şi româneşti.

Ca toate să fie bune şi la locul lor, o „voce” din public avea să sintetizeze într-un catren personalitatea distinctă a maestrului Traian Mocanu: A face artă, aşa, „dintr-o suflare”, / E un privilegiu de- artist adevărat / Şi-n expoziţie vede fiecare / Că maestrul Mocanu l-a reconfirmat!

Vernisajul s-a încheiat într-o notă de bună dispoziţie, la „un pahar de vorbă”, în ambiaţa plăcută a grădinei Galeriei „DANA”, acolo unde formaţia vocal- instrumentală Transfer Maxi Band îşi regala auditoriul cu melodii nemuritoare. Cuvenite felicitări Galeriei „DANA” pentru această nouă reuşită!

Deschisă publicului larg, amator de artă, pe toată durata lunii septembrie, expoziţia „Dintr-o suflare” a maestrului Traian Mocanu vă aşteaptă să-i descoperiţi valenţele ei artistice binefăcătoare oricărui suflet iubitor de frumos.

Mihai Caba

Citeşte şi alte articole despre: